Онлайн посетители

We have 8 guests online
За нас PDF Print

История


Оранжерийният комплекс край гр. Петрич е открит официално през 1966 г., като Държавното стопанско предприятие "Оранжерии Петрич" в което първоначално се отглеждат единствено домати.

 

В течение на времето на територията на оранжерийния комплекс е изградена собствена биолаборатория в която експериментално се отглеждат нови сортове зеленчуци, с които впоследствие се засаждат оранжерийните блокове.

 

Оранжерийният комплекс е разположен в южната част на страната, в Петричката котловина, в подножието на планината Беласица и в близост до границата с Република Гърция и Република Македония.

 

Местоположението не е избрано случайно. Местността се отличава с благоприятни природни условия. Умерени средногодишни температури, продължително слънцегреене, топъл климат, умерен дъждовен валеж, плодородни почви, отточни води и възможност за постоянно напояване предпоставят възможността за целогодишно производство на разнообразни земеделски култури.

 

Факт е, че зеленчуковите култури са неизменна част от поминъка на българското население и традиционна част националната кухня. Освен добрите хранителни качества, те съдържат витамини (В1, С, А и др.) и химически елементи (калций, фосфор, желязо, сяра и др.) жизнено необходими в ежедневието на човека.

 

Десетилетия наред оранжерийният комплекс се е използвал като база за обучение на млади агрономи. Техните знания и опит са в основаната на множество родни сортове земеделски култури.

 

Развитата индустриална промишленост в годините на социалистическото планиране разчиташе на произведените в Оранжерии гр. Петрич земеделска продукция, част от която се реализира на вътрешния пазар, а друга се преработва за нуждите на консервната промишленост и за износ.

 

Технология


Пазарните потребности и повишеното целогодишно търсене на пресни зеленчуци предпоставиха иновационното преоборудване на производствените условия.

 

"В и ВГД Оранжерии Петрич" ООД въведе най-съвременния метод за отглеждане на растения в органична форма. Хидропониката позволява пълен контрол не само на напояването, но и на екологичносъобразността, осигурявайки ефективно производство с високо качество. С отличната вентилация, липсата на почвени болести и ограничаване на листните вредители се постига контрол върху околната производствена среда, което гарантира екологичния характер на продукцията.

 

Благоприятният ефект върху околната среда, липсата на вредни емисии, пълното екологично съответствие с действащите норми дават основание на "В и ВГД Оранжерии Петрич" ООД да се нареди сред лидерите на пазара и неговата продукция от свежи зеленчуци целогодишно да достига до трапезата на милиони семейства.

Днес

Съвременните технологии и иновации намират приложение при отглеждане на висококачествени, здравословни и екологични сортове оранжерийна продукция. "В и ВГД Оранжерии Петрич" ООД е лидер в целогодишното производство на прясна и съобразена с екологичните норми хранителна продукция.

 

"В и ВГД Оранжерии Петрич" ООД е лидер на вътрешния и регионалния пазар при производството на свежи зеленчуци за трапезата. Оранжерийният комплекс се разпростира на площ повече от 1000 дка и практически отглежда най-широко разнообразие от пресни зеленчуци.

 

Биологичните технологии позволяват отпадъчните продукти от зеленчукопроизводството де се използват като храна за животни.